Klassinen musiikki

tammikuu 24, 2019

Klassinen musiikki tarkoittaa joko taidemusiikkia tai klassismin musiikkia. Klassismin tunnetuimmia edustajia olivat mm. Wolfgang Amadeus Mozart ja Ludwig van Beethoven. Klassinen musiikki eroaa suuresti populaarimusiikista tai kansanmusiikista. Klassisen musiikin pääpiirteitä ovat ns. laulavat melodiat ja orkesterisoittimet.

Klassinen musiikki

Klassista musiikkia löytyy laidasta laitaan. Se voi olla rauhallista, hempeää ja kaunista tai jopa aggressiivista, nopeaa ja kiihkeää. Klassinen teos kertoo usein tarinan ja yhden sävelmän aikana voidaan kuulla useita eri tunteita, tarinan edetessä. Klassisia teoksia onkin käytetty erittäin paljon elokuvissa, teatteriesityksissä ja musikaaleissa. Syynä tähän lienee juurikin niiden monimuotoisuus ja se, että joka tunteeseen ja tunnelmaan löytyy oma sävellyksensä. Vaikka suurin osa klassisen musiikin teoksista ei sisälläkään laulua, on laulu myös osa klassista musiikkia. Tällaista voi olla esimerkiksi ooppera. Oopperalaulajaa tai -laulajia säestää sinfoniaorkesteri. Ooppera on useimmiten näyttämötaidetta, mutta sitä on olemassa myös äänitettynä taiteena sekä klassisen musiikin muodossa että yhdistettynä muihin musiikkityyleihin. Suomalaisia oopperalaulajia on mm. Karita Mattila, Waltteri Torikka ja Johanna Rusanen-Kartano. Oopperaa mainitessa tulee tietenkin mainita oopperalaulajat, kuten Luciano Pavarotti ja Andrea Bocelli.

Tunnetuimmat säveltäjät

Seuraavat nimet ovat varmasti sinulle tuttuja: Beethoven, Mozart, Bach, Strauss, Vivaldi, Giuseppe Verdi… Nimet ovat jääneet pysyvästi historiaan ja ne ovat tuttuja suurimmalle osalle, jopa klassista musiikkia kuuntelemattomille. Wolfgang Amadeus Mozart oli itävaltalainen säveltäjä 1700-luvulla. Mozart sävelsi laajasti eri tyylilajeja edustavia sävellyksiä, kuten sinfonioita, oopperaa ja kirkkomusiikkia. Mozartin tunnetuimpia sävellyksiä ovat Figaron Häät, Taikahuilu, Eine Kleine Nachtmusik ja Sinfonia nro 40. Ludwig van Beethoven oli saksalainen säveltäjä, jonka tunnetuimpia teoksia ovat Für Elise, Sinfonia nro 5 jaj Sinfonia nro 9. Hän oli yksi vaikutusvaltaisimmista klassisen musiikin säveltäjistä. Hänen sävellyksensä olivat suuria ja vaativat usein kokonaisen sinfoniaorkesterin. Tiesitkö, että Für Elise on alunperin kirjoitettu Therese Malfatille, mutta ihmisten tulkittua Beethovenin käsialan väärin, tuli kappaleen nimeen pysyvästi Theresen sijaan Elise? Suomalaisista säveltäjistä tärkein on Jean Sibelius. Hänen musiikkinsa on kansainvälisesti tunnettua ja Sibeliuksen sävellykset ovat Suomen esitetyimpiä klassisen musiikin saralla. Sibeliuksen tärkeimmät teokset ovat ehdottomasti hänen seitsemän sinfoniaansa. Muita tärkeitä teoksia on mm. Tuonelan Joutsen ja Finlandia. Sibeliuksesta on tehty elokuva vuonna 2003. Elokuvan on ohjannut Timo Koivusalo. Sibeliuksen syntymäpäivänä, 8. joulukuuta, liputetaan suomalaisen musiikin päivän kunniaksi. Voit lukea Sibeliuksesta lisää Helsingin Suomalaisen Klubin ylläpitämältä Sibelius-verkkosivustolta.

Klassinen musiikki nykypäivänä

Klassinen musiikki elää edelleen nykypäivänä, vaikka sen suhteen onkin koettu monenlaisia muutoksia. Tällaisia muutoksia ovat esimerkiksi musiikinkuuntelun siirtyminen suureksi osaksi Internetiin. Näinollen klassisen musiikin levyjä myydään entistä vähemmän. Lisäksi koulujen musiikinopetus keskittyy suureksi osaksi populaarimusiikkiin. Tämän myötä klassisen musiikin kuuntelijoiden on havaittu nousseen lähemmäs keski-ikää. Nykyään klassista musiikkia voidaan kuulla muidenkin tyylilajien edustajien musiikissa. Taitavimmat, klassista musiikkia rakastavat säveltäjät yhdistävät klassisen musiikin helposti esimerkiksi metalli- tai rock-musiikkiin. Suomalaisena esimerkkinä mainittakoon Nightwish.

Klassinen musiikki nykypäivänä

Toisena esimerkkinä annettakoon kansainvälisen suosion saanut, sinfoniaorkesterinkin kanssa kiertueen viettänyt rock-yhtye Evanescence. Nykyään mikä tahansa on sallittua musiikissa ja on olemassa paljon eri musiikkityylejä sekoittavaa musiikkia. Lisäksi klassista musiikkia kuulee lähes joka paikassa ja monelle eri sävellykset ovat tuttuja, vaikka ei muuten klassista kuuntelisikaan. Burana-mainoksen musiikki on varmasti kaikille tuttu –  siinä tuotetta mainostetaan Beethovenin Für Elisen säestämänä. Muita tunnettuja sävellyksiä on mm. Chopinin Nocturne No. 2 ja Mozartin Taikahuilu, puhumattakaan Sibeliuksen Finlandiasta. Klassinen musiikki on nimensämukaisesti klassista, joka ei kuole koskaan.

Filed in: Uutiset

About the Author:

Comments are closed.