Johann Strauss nuorempi

toukokuu 17, 2019

Johann Strauss nuorempi eli Johann Strauss II oli isänsä tavoin itävaltalainen säveltäjä, joka vaikutti 1800-luvulla. Hän on säveltänyt kaikki maailman tunnetuimmat valssit, joita soitetaan vielä nykypäivänäkin. Hänet tunnetaan Valssikuninkaana, joka sävelsi tuotteliaasti ja monipuolisesti. Hänen musiikkinsa on ainutlaatuista, sillä hän toi sävellyksiinsä oman ainutlaatuisen kosketuksensa, joka poikkesi muiden säveltäjien teoksista.

Johann Strauss nuorempi

Perhe ja elämä

Johann Strauss nuorempi oli perheensä vanhin poika. Hän osoitti musiikillista lahjakkuutta jo nuoressa iässä. Hänestä ei kuitenkaan pitänyt alunperin tulla muusikkoa, tai näin hänen säveltäjä-isänsä olisi toivonut. Johan Strauss vanhempi nimittäin tiesi, ettei muusikon elämä ole helppoa eikä hän halunnut lastensa sekaantuvan musiikkialaan. Johann Strauss nuoremmasta piti tulla pankkiiri. Hän kuitenkin opiskeli salaa isältään viulunsoittoa ja johti omaa tanssiyhtyettään wieniläisessä ravintolassa. Hänen veljensä Josef ja Eduard olivat myös säveltäjiä.

Johan Strauss nuoremman orkesteriyhtye kilpaili isänsä yhtyeen kanssa. Kun isä menehtyi vuonna 1849, nuorempi Johan Strauss yhdisti molemmat yhtyeet, saaden näin valta-asema wieniläisen tanssimusiikin saralla. Yhtyettä johtivat vuorotellen kaikki veljekset. Erityisesti silloin, kun Johann sairastui vakavasti vuonna 1853. Tällöin hänen veljensä Josef sai ohjat puoleksi vuodeksi.  Vuodet ja vuosikymmenet vierivät ja Johann Strauss nuorempaa kutsuttiin Valssikuninkaaksi. Häneltä syntyi runsaasti sävlemiä, kuten valsseja, marsseja, polkkia ja galoppeja. Strauss nuorempi piti ulkomaankiertuetta ja sävelmät tulivat tunnetuiksi monessa eri maassa, kuten Venäjällä ja Englannissa. Lopullinen läpimurto tapahtui Yhdysvalloissa vuonna 1872. Strauss nuoremman monipuolista sävellystaitoa pidettiin korkeassa arvossa ja monet muut säveltäjät ihailivat häntä. Säveltäjän monipuoliset sävellykset saivat vielä enemmän väriä, kun hän meni naimisiin häntä suuresti inspiroivan Henrietta Treffzin kanssa. Hän kehitti isänsä luomaa ja jo tunnettua valssin kaavaa ja näin hänen musiikkinsa oli ainutlaatuista. Strauss jatkoi säveltämistä. Hänellä oli Cinderella-baletin sävellystyö kesken, kun hänelle kehittyi hengitysteiden sairaus, joka kehittyi lopulta keuhkokuumeeksi. Johann Strauss II kuoli 3. kesäkuuta, 1899. Cinderellaa ei suinkaan unohdettu, vaan hänen ystävänsä, säveltäjä Josef Bayer, viimeisteli teoksen. Baletti esitettiin ensimmäisen kerran Berliinissä, toukokuussa 1901.

Kauneimmat valssit

Tonava Kaunoinen (An der schönen, blauen Donau) on Johann Strauss nuoremman tunnetuin teos. Se esitettiin ensimmäistä kertaa helmikuussa 1867. Sävellys elää edelleenkin ja se sisällytetään aina Wienin filharmonikkojen uuden vuoden konserttiin. Sitä pidetään jopa Itävallan epävirallisena kansallislauluna. Tonava Kaunoinen on sävellys, joka on tuttu varmasti myös kaikille suomalaisille. Muihin Johann Strauss II:n kuuluisiin sävellyksiin kuuluu mm. Wienerwaldin tarinoita (Geschichten aus dem Wienerwald). Sävellys on komea ja se kasvaa kappaleen edetessä. Taiteilijaelämää (Künstler-Leben) ja Viini, laulu ja naiset (Wein, Weib und Gesang) ovat muita Johann Strauss nuoremman tunnettuja sävellyksiä. Wein, Weib und Gesang on vanha Itävaltalainen sanonta, jota on lähinnä nykyaikainen sanonta sex, drugs and rock’n roll.

Kauneimmat valssit

Eine Nacht in Venedig on Straussin kirjoittama operetti, joka sai ensi-iltansa Berliinissä vuonna 1883. Operetti sai aluksi kritiikkiä siinä laulettujen “miau” -äänien sekä operetissa käytettyjen vertauskuvien vuoksi. Robert Wiene ohjasi A Night in Venice  -operettielokuvan vuonna 1934. Se perustuu tähän Straussin operettiin. Filmi oli suosittu Itävallassa ja Saksassa, vaikka se saikin muutoin laimean vastaanoton. Pääosissa nähdään Tino Pattiera, Tina Eilers, Ludwig Stössel ja Oskar Sima. Filmin kanssa kuvattiin samanaikaisesti myös unkarilainen versio. Samasta operetista on julkaistu versio myös vuonna 1953. Tämän ohjaajana toimi Georg Wildhagen ja pääosissa nähtiin Hans Olden ja Jeanette Schultze.

Filed in: Uutiset

About the Author:

Comments are closed.