Franz Schubert

heinäkuu 12, 2019
Franz Schubert

Franz Schubert oli itävaltalainen, yksi maailman suurimmista ja tunnetuimmista säveltäjistä. Hänen tunnetuinta sävelmäänsä Ave Mariaa esitetään vielä nykypäivänäkin. Schubertin teoksiin kuuluivat lähes kaikenlaiset teokset, kuten sinfoniat, liedit ja pianosonaatit. Schubert eli hyvin musikaalisen, 31-vuotisen elämän, jonka aikana hän ei kuitenkaan saavuttanut maailmansuosiota sävellyksillään. Onneksi hänet kuitenkin muistetaan vielä nykyäänkin ja hänen sävellyksensä elävät vielä tänä päivänäkin konserteissa ympäri maailman.

Lied Schubertin pääalana

Schubert sävelsi eri lajien musiikkia, mutta lied oli tyylisuuntaus, jota hän kehitti pitkäjänteisesti koko uransa aikana. Tyyli heräsikin hänen ansiostaan henkiin. Lied on laulupainoitteista musiikkia, joka on yleensä läpisävellettyä, joskin välillä saatetaan käyttää toistuvia kertosäkeistöjä. Lied on yksinlaulua, jossa kuitenkin joskus voidaan käyttää pianoa taustana. Schubertin sävellyksissä oli tyypillistä kauniit ja mystisetkin hitaammat osiot. Schubert oli aikansa ensimmäisiä romanttisia säveltäjiä. Sinfoniat 8 (“Keskeneräinen sinfonia”) ja 9 (“Suuri”) ovat hänen tunnetuimpia romanttisia sävellyksiä.

Elämä

Franz Schubert Elämä

Franz Schubert syntyi Itävallassa 31. tammikuuta, 1797. Hänen musiikillinen lahjakkuutensa huomattiin jo varhain ja hän suorittikin useita musiikillisia opintoja ja voitti stipendin sisäoppilaitokseen. Schubert osasi jo lapsena soittaa pianoa, urkuja ja viulua. Lahjakkuus ei loppunut pelkkiin soittimiin, vaan hän oli myös taitava laulaja ja säveltäjä.Toisin kuin monen muun klassisen säveltäjän, Schubertin vanhemmat tukivat tätä musiikillisella urallaan ja hän saikin toteuttaa musiikillisia intohimojaan koko elämänsä ajan. Musiikki oli läsnä hänen jokaisessa elämänvaiheessaan. Kun Schubert pääsi Imperial Courtin kappelikuoroon, hänen lahjakkuutensa huomattiin ja häntä pidettiin jopa musiikillisena nerona. Tämä oli täysin totta ja tämä osallistuikin musiikillisiin esityksiin niin pianonsoittajana, orkesterinjohtajana kuin viulunsoittajanakin.Vuonna 1812 sattui ikävä epäonnenkantamoinen, kun Schubertin ääni koki rikkoutumisen. Tämän vuoksi hänen oli pakko lopettaa koulut kesken. Hänen tarinansa jatkui isänsä koulun apuopettajana neljän vuoden ajan. Schubert ei kuitenkaan luovuttanut musiikin suhteen, vaan jatkoi edelleen musiikillista harrastusta ja musiikin palo sydämessään jatkoi intohimoisesti sävellysten tekoa. Mikään ei voinut pysäyttää tätä musiikillista lahjakkuutta. Hän sävelsikin lukemattomia teoksia, joista moni tunnetaan vielä nykyäänkin. Muunmuassa “Die Zwillingsbrüder” (Kaksoisveljet) menestyi hyvin. Schubertin suosio kasvoi kasvamistaan ja hänen nimensä tuli tunnetuksi. Hän sävelsi mm. “Quartettsatz” -teoksen, josta moni viulukvartetti otti myöhemmin vahvoja vaikutteita. Hän tuli tunnetuksi mm. Wienissä, jossa hänen sävellyksiään rakastettiin.Schubertin elämä muuttui vuonna 1822, kun hän sairastui. Tuona aikana ei tiedetty, mistä on kyse, mutta nykyajan historian tutkijat ovat tulleet siihen tulokseen, että hän sairasti todennäköisesti kuppaa. Sairaus vaikutti hänen elämäänsä ja hän koki kovia aikoja. Ajat olivat kovat myös rahallisesti. Hän joutuikin palaamaan takaisin opettajaksi, saadakseen taloutensa jälleen kuntoon. Työ ei kuitenkaan estänyt häntä säveltämästä ja häneltä syntyikin esimerkiksi “Piano Sonata C-Duurissa”. Schubert kärsi sairaudesta vuosia, mutta hänen onnensa kääntyi vihdoin maaliskuussa 1828, kun hänen ensimmäinen ja ainoaksi jäänyt konserttinsa järjestettiin. Hän kääri konsertista sievoiset voitot ja rahoilla hän pystyi kustantamaan itselleen ensimmäisen pianonsa. Hän ei kuitenkaan ehtinyt kauaa nauttimaan pianosta, kun hän menehtyi marraskuussa 1828, ollen vain 31-vuotias.

Schubertin musiikki jäi eloon

Schubertin musiikki jäi eloon

Vaikka Schubert menehtyikin nuorena, hänen musiikkinsa jatkaa eloaan. Teokset eivät tuoneet suurta menestystä säveltäjän elinaikanaan, vaan ne alkoivat kerätä arvostusta vasta hänen kuolemansa jälkeen. Schubertin tuotanto on hyvin monipuolista ja siitä löytyykin teoksia lähes joka genrestä. Ave Mariaa esitetään nykyäänkin varmasti joka maassa ja teos tunnetaan tänä päivänäkin erittäin hyvin.

Filed in: Uutiset

About the Author:

Comments are closed.