Beethovenin suurin rakkaus oli musiikki

syyskuu 14, 2017

Ludwig van Beethoven (1770–1827) oli aikansa merkittävin säveltäjämestari, jonka laaja tuotanto pitää sisällään noin 220 teosta. Vaikka Beethoven kuuroutui asteittain lähes kokonaan, mutta jatkoi siitä huolimatta sävellystyötään lähes elämänsä loppuun asti. Beethoven on kuuluisa paitsi sävellyksistään, myös yksityiselämän vaikeuksistaan. Säveltäjämestaria on usein kuvailtu äreäksi, ailahtelevaiseksi ja eristäytyneeksi, jolla oli mieltymys alkoholiin ja nuoriin naisiin.

Beethovenin suurin rakkaus oli musiikki

Isä koulutti Beethovenista musiikin ihmelasta

Beethoven oli musiikkiperheen kasvatti. Hänen isänsä Johann van Beethoven toimi ruhtinaan hovissa laulajana ja viulistina. Lahjakkaan muusikon uraa varjosti kuitenkin alkoholiongelma ja taloudelliset vaikeudet. Ratkaisuksi talousongelmiin isä päätti alkaa koulia lapsestaan musiikin ihmelasta Mozartin tavoin. Jo nelivuotiaana nuori Ludwig harjoitteli tuntikausia ja toisinaan hänen isänsä herätti hänet harjoittelemaan jopa keskellä yötä. Ajoittain jopa julmista harjoittelumetodeista huolimatta Beethovenista kehittyi erittäin lahjakas muusikko. Ensimmäiset viralliset konserttinsa Beethoven antoi seitsemänvuotiaana. Hänen isänsä väitti yleisölle Beethovenin olevan vielä muutamaa vuotta todellista nuorempi, jotta vaikutus olisi mahdollisimman tehokas.

Ensimmäinen vierailu Wieniin

Pianonsoiton lisäksi Beethoven opiskeli urkujensoittoa ja sävelsi uruille myös teoksia jo kymmenvuotiaana. Isänsä kontaktien kautta hän pääsi 16-vuotiaana muutamaan Wieniin, joka oli tuohon aikaan klassisen musiikin pääkaupunki. Wienissä Beethoven tapasi lopulta kuuluisan Mozartin ja pääsi jopa esiintymään hänelle. Beethovenin taidot tekivät vaikutuksen Mozartiin ja hänen kerrotaan sanoneen muille, että Beethovenista tullaan vielä kuulemaan.

Haydnin, Salierin ja muiden huippusäveltäjien opissa

Vain kahden viikon Wienissä oleilun jälkeen Beethovenin äiti menehtyi ja poika joutui palaamaan takaisin kotiin Bonniin. Hänestä tuli perheensä pää ja elättäjä. Tämä onnistui, sillä Beethoven palkattiin vaaliherttuan kamarimuusikoksi. Vuodet kuluivat ja Beethovenin taidot kehittyivät. Lopulta hän pääsi palaamaan Wieniin vaaliherttuan suositukset mukanaan. Mozart oli tuolloin jo menehtynyt, mutta tällä kertaa Beethoven suuntasi Joseph Haydnin oppilaaksi, joka opetti Beethovenille säveltämistä ja pianonsoittoa. Opettaja ja oppilas osoittautuivat luonteiltaan kuitenkin aivan erilaisiksi, eikä yhteistyö lähtenyt sujumaan. Äkkipikaisuuteen taipuvainen Beethoven vaihtoi Antonio Salierin oppilaaksi ja sai opetusta myös muilta ajan tähtimuusikoilta ja näin hänestä hioutui taitava ja monipuolinen säveltäjä. Beethovenin säveltäjänuran varhaiset teokset edustavat klassismia. Kokemuksen karttuessa hänen tyylinsä kehittyi omaleimaisempaan ja tunteellisempaan suuntaan. Nykyään Beethovenia pidetään yhtenä ensimmäisistä romantiikan ajan säveltäjistä. Beethovenin tyyli perustuu kontrasteihin, harmonisiin keksintöihin ja yllättäviin käännöksiin. Hän omisti suuren osan urastaan orkesteri- ja pianomusiikkiin, mutta loi lisäksi merkittäviä oopperoita.

Haydnin, Salierin ja muiden huippusäveltäjien opissa

Huonontuva kuulo sai Beethovenin eristäytymään

Beethoven oli kertonut ensimmäinen kerran jo vuonna 1801 läheiselle ystävälleen, että hänellä alkoi olla ongelmia kuulonsa kanssa. Myöhemmin hänen jäämistöstään löytyneistä kirjeistä paljastui, että asia oli kauhistuttanut häntä ja hetkittäin Beethoven oli harkinnut jopa itsemurhaa. Beethoven yritti peittää ongelman muilta eristäytymällä sosiaalisista piireistä. Hänen käytöksensä toi hänelle pian ylimielisen maineen. Vuoteen 1818 mennessä Beethoven oli kuuroutunut jo täysin ja jakoi ajatuksiaan käyttäen apunaan kynää ja paperia. Säveltämistä hän silti jatkoi ja kertoi kuulevansa soinnut sisällään. Sävellystyössään Beethoven saavutti suurta menestystä, mutta yksityiselämän laita oli toisin. Elämänsä aikana Beethoven rakastui useampaan naiseen, mutta ei koskaan avioitunut. Beethovenia on myöhemmin kuvailtu kömpelöksi ja epäsiistiksi. Rakkauselämän karikkoihin saattoi vaikuttaa myös se, että Beethoven todella oli tunnettu huonotuulisuudestaan.

Huonontuva kuulo sai Beethovenin eristäytymään

Perinnöksi jäi musiikki

Beethoven kuoli keuhkotulehdukseen 56-vuotiaana 26. maaliskuuta vuonna 1827. Hänen työnsä ovat jääneet elämään ja osa Beethovenin sävellyksistä on edelleen maailman kuuluisimpia klassisen musiikin teoksia. Beethovenin tunnetuimpiin teoksiin kuuluvat mm. pianosonaatti Apassionata, Pastoraalisifonia sekä dramaattinen viides sinfonia, joka tunnetaan lempinimellä Kohtalonsinfonia.

Filed in: Uutiset

About the Author:

Comments are closed.